Samstag, 19. Januar 2019

2018 Okumalari (23) - Dorian Gray'in Portresi



"Toplumun ahlaka aykırı saydığı kitaplar topluma kendi ayıbını gösteren kitaplardır." Yazdıklarının tepki alacağını bildiği için peşinen savunmasını yapmış Oscar Wilde. Kitabı okuyanlar Dorian Gray’den çok Lord Henry’nin etkisinde kalıyor bence. 'Henry günlerini inanılmayacak şeyler söylemekle, gecelerini de akla gelmeyecek şeyler yapmakla geçiriyor. Öylesine aşırı zeki, aşırı alaycıydı ki insan onu sahiden sevemiyor.' Farkettim ki, söylediği sözleri hiç onaylamasam da çok ilginç bi bakış açısı kazandırdı bana Henry. "Vicdan ve ödleklik aslında aynı şeydir, vicdan şirketin piyasada bilinen adıdır, hepsi bu." diyor mesela kesinlikle katılmıyorum bu fikre ama bu sözün altını çizmekten alamamışım kendimi. Bana en ilginç gelen, üzerine en çok düşündüğüm teorisi de şu:
"Gövde bir kez günah işler ve günahla ilişkisi kesilir, çünkü eylem bir tür arınmadır. Eylemden sonra tek artakalan bir zevkin anımsaması ya da bir pişmanlığın lüksüdür. Şeytandan kurtulmanın tek yolu şeytana uymaktır. Karşı gelindimi ruh kendi kendine yasakladığı şeyin özlemiyle hasta düşer, kendi ürkünç yasalarının korkunçlaştırdığı ve yasallıktan çıkardığı şeye karşı duyduğu arzuyla marazileşir."
Elbette ki böyle bi teoriyi kabul etmek imkansız. Bir kez adam öldürdüm, günahla ilişkim kesildi, denilebilir mi? Henry’nin anlattıklarını dinlemek güzel, fikirlerini uygularsanız sonunuz Dorian’a benzer, aman uymayın şeytana! Edebiyata doymak isteyenler mutlaka okumalı bu kitabı, ben çok sevdim. O kadar çok aforizma topladım ki bu kitaptan, hepsi sığmayabilir buraya, artık olduğu kadar:
Kitap sevgim öyle büyüktür ki kitap yazmama engeldir.
Üzerinde kuram geliştirmeye değer tek şey keyiftir.
Çocuklar başlangıçta ana babalarını severler, büyüdükçe yargılarlar ve kimileyin bağışlarlar.
Hayatın da tıpkı şiir gibi, heykel, resim gibi, özene bezene yarattığı başyapıtları vardır.
Gerçek şairler hayatta gerçekleştirmeyi göze alamadıklarını şiir olarak yazarlar.
Çoğu kişiler yaşamın düzyazısına aşırı yatırım yapmak yüzünden iflas ederler. Şiir yüzünden batmak bir onurdur.
İnsanoğlu kendini aşırı ciddiye alıyor. Dünyanın işlediği ilk günah budur.
Var olan her kusursuz şeyin ardında acılar gizliydi. En sıradan çiçeğin açması için dünyanın çile çekmesi gerekiyordu sanki.
Aslında insanları birbirinden ayırırım ben. Arkadaşlarımı güzellikleri için seçerim, tanışlarımı karakterlerinin sağlamlığı için, düşmanlarımı da parlak zekaları yüzünden.
Ah gençliğiniz elinizdeyken değerini bilin! Günlerinizin altınlarını sıkıcı kişileri dinleyerek, ciğeri beş para etmeyenleri adam etmeye çalışarak boşa harcayın; hayatınızı cahillere, adilere, kabalara adayarak yazık etmeyin.
„Gündelik olgular dünyasında ne kötüler ceza görüyor ne de iyiler ödüllendiriliyordu.Başarı güçlülere veriliyor, yenilgi zayıfların eline tutuşturuluyordu.“
„Çünkü bütün günahların kaynağı, dinbilimcilerin bıkıp usanmadan söyledikleri gibi, büyük sözünden çıkmaktır.“
Hem zaten dünyada insanın kibrini en okşayan şey, sen günahkarsın, denmesidir.
Kişinin kendi kendini suçlaması doyum verici bir lükstür. Kendimizi suçladığımız zaman başka hiç kimsenin bizi suçlamaya hakkı yokmuş gibi gelir. Kişiyi günahtan arındıran itirafın kendisidir.
Genç kalmanın gizi, yüze yakışmayan duygulardan uzak durmaktır.
„Saf, köy yaşantısı. Sabahleyin erkenden kalkıyorlar, çünkü yapacak pek con işleri var; akşamleyin de erkenden yatıyorlar, çünkü düşünecek hiçbir şeyleri yok.“
„Öte yandan kişinin soy yolundan ataları olduğu gibi edebiyat dünyasında da ataları vardı ki, bunlar tıp ve huy yönünden insana ötekilerden daha yakın oluyor, insan onların etkisini daha kesin fark ediyordu.“
„Gerçekten de onun için sanatların en birincisi, en yücesi bizzat Hayat’tı; bütün sanatlar Hayat için girişilen bir hazırlıktan başka bir şey değildi.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen