Montag, 14. Januar 2019

2018 Okumalari (9) - Suskunlar



Müzik ve edebiyat sevdalısı herkesin kütüphanesinde bulunması gereken bi şaheser diyebilirim Suskunlar için. Özellikle tüm müzik öğretmenlerinin ve müzisyenlerin okuması gereken bi kitap bence. Spoiler vermeden bu kitaba dair bi şeyler anlatmak gerçekten zor. Kitap bende "anlatılmaz yaşanır" denilebilecek tarifsiz hisler bıraktı. "Hayat kadar gerçek, düş kadar inanılmaz"… Kitabı bitirdikten sonra kitapla ilgili o kadar çok şey okudum ki, hatta Harun Tekin’in bi videosu vardı, dünya batsa uzaya giderken yanımda götüreceğim ilk kitap Suskunlar diyordu. Harun Tekin’e hak vermemek elde değil.

Yorumun bu kısmı SPOİLER! İhsan Oktay Anar’ın "en çok ilgimi çeken kitaplar Tanrı’nın yazdıklarıdır" şeklinde bir sözü vardı yanlış anımsamıyorsam. Suskunlar kitabı temelde "baba, oğul, kutsal ruh" üçlemesi üzerinden ilerliyor, ama sayısız tarihi ve kutsal metine gönderme var. Hz. İsa’nın dirilttiği ölünün ismi İncil’de "Lazarus" olarak geçiyormuş, kitapta Lazar adında bi karakter var. Yine Habil de Kabil’e dair Kur’an’da geçen ayetteki karga ayrıntısını atlamayan ince bi işçilik var bu kitapta. Acaba daha bilmediğim kaç gönderme vardır diye düşünüp, kitap hakkında yazılan tezleri okurken buldum kendimi bir anda. Doğru tespitlerin yanında bol bol tuhaf yorum okudum. Hatta bi blogtaki kitap yorumunun altında, çok uzun bi kavga vardı burda hatırlayıp canımı sıkmak istemiyorum. Kitabı bitirdikten sonra şöyle bir şey yazmışım bi köşeye, onu da eklemezsem olmaz.

"Kitabın sonunda uzun boylu çekik gözlü İhsan Oktay Anar ile karşılaştım yine, Suskunlar'da da gelenek bozulmamış, tıpkı Puslu Kıtalar Atlası'ndaki gibi. Bambaşka bi ilhamla yazıyor bu çekik gözlü adam, şimdi saçlarımı tepeden sımsıkı bağlayıp yeterince çekik gözlü olduğuma inanınca bi müddet ilham bekleyeceğim, boydan kaybetmesem bari" :)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen